Helgens evenemang

Vad händer i helgen? ÖP har sammanställt en lista över vilka evenemang som föreningarna bjuder på under helgen och inkommande vecka.
ÖP

Med staden som scen

FSU:s femte ungdomsproduktion ”Värklighet” är väldigt rätt i tiden. Med staden som kuliss berättar de tolv skådespelarna en historia om sociala medier, beroende och relationer.
Caroline Mård

Vårens evenemang i föreningarna

Det bjuds på mycket program i föreningarna under majmånad, allt från säsongsöppning av danspaviljongerna till morsdagslunch och loppis. Här är hela listan.
SÖU

Fira vappen i föreningarna

Många av våra föreningar bjuder program under vappen- och första maj helgen. ÖP har sammanställt en lista på vad som erbjuds.
SÖU

Medryckande revy i Småbönders

Publiken är direkt med på noterna och klappar takten redan till inledningssången i årets Småböndersrevy ”Svart på vit”. Musiken varvas sedan med underhållande sketcher om allt från vargar och vaccinmotstånd till prinsbröllop och sömnproblem.
Malin Andtbacka

ÖP nr. 4 2018

                                                     

 

Vi har digitaliserat ÖP med start från 1968, här hittar du vårt arkiv:

 

                                            

 

 

En nytänkande politisk generation

03.11.2015 kl. 12:03
Då jag skriver dessa rader befinner jag mig på en ungdomspolitisk konferens i Köpenhamn, där jag nu i ett par dagars tid lyssnat på anföranden av statsvetare och politiker från hela Norden. Alla de har i sina inlägg försökt besvara samma frågor. Varför är de ungas röstdeltagande så lågt? Varför engagerar sig ungdomar inte partipolitiskt? Vad skall man göra för att väcka ungdomars intresse för samhällsfrågor?
Föreläsningarna har visserligen varit intressanta, men jag är illa rädd att alla dessa experter tyvärr präglas av sin vilja att se ungdomarna som de själv önskar att de vore, istället för att se oss för de vi är; en helt nytänkande politisk generation! Vi är måhända kanske inte alltid imponerade av de politiska partierna, men detta betyder ju inte att vi icke ständigt skulle drömma om och arbeta för ett bättre samhälle, alltså ägna oss åt politik. Men vi gör det på våra egna sätt.

Dagens ungdomar är framför allt pragmatiker, trots att de kanske själva inte skulle använda just det uttrycket. När man lyssnar till de politiska ungdomsförbundens ibland rätt så radikala retorik är det lätt att dra fel slutsatser, men sanningen är den att ideologier och utopier inte är något för oss. Vi ungdomar är resultatinriktade, och det är ingen slump att flera av tidens stora frågor erbjuder möjlighet till ett mycket konkret engagemang och arbete; tänk bara på klimatförändringen samt sexuella minoriteters rättigheter. 

Men att dagens ungdomar inte är ideologiska betyder förstås inte att vi inte skulle vara helt principlösa. Tvärtom, värderingarnas roll har kanske aldrig varit större. Hur förhåller du dig till mångkulturalism och öppenhet? Hur tycker du att vi skall ta hand om vår miljö? Detta är endast ett par exempel på frågeställningar där svaren inte behöver ha någonting med ens ideologi att göra, men nog med värdegrunden.

Dagens ungdomar är alltså samhälleligt aktiva, men inte på det sätt som akademikerna skulle önska att de vore. Men varför måste ungdomarna engagera sig inom ramarna för gamla, konservativa institutioner? Varför begränsa sig till partipolitik, torgmöten och demonstrationer, när man via de sociala medierna kan dela sitt budskap till en mycket bredare publik? Idag är det via sociala medier som information och tankar växlas, evenemang planeras och åsikter deklareras. Detta tycktes dock vara helt okänt för de flesta av våra föreläsare.

Avslutningsvis vill jag dock säga att även jag är orolig för de ungas låga valdeltagande. Sanningen är dock den att samhällets beslutsfattare inte rör sig på samma arenor som ungdomarna, och att flera av de frågor som är viktiga för de yngre väljarna ofta hänvisas till politikens b-klass. Detta måste och kan förändras, men de är vi ungdomar själva som måste ta intiativ till denna förändring. Och detta gör vi genom att fortsätta med det som vi redan nu är världsbästa på; att få vår röst hörd på Facebook, Twitter, Instagram... Detta är vår uppgift, men det är beslutsfattarna som måste lyssna.
 
 
Calle medverkar i seminariet "Under luppen: Ungas delaktighet och inflytande" 1.12.2015 i Vasa som konferencier och moderator för ungdomspanelen.
 
I seminariets program ingår bland annat en föreläsning om delaktighet på nätet, en inspirationsföreläsning med rubriken #YesYouthCan, workshoppar som ger konkreta verktyg för att påverka, en ungdomspanel m.m. Mer information om seminariet finns på www.luppen.fi.
 
Calle Koskela
Kommentarer (0)
Skriv siffran 1 med bokstäver: